Börsen på topp före raset?

Börsen på topp före raset?

 Stockholmsbörsen har nu stigit för fjärde handelsdagen i rad och befinner sig nu på de högsta nivåerna hittills i år. Detsamma ser man även när det gäller utvecklingen på de ledande Europabörserna.

Vid 15:30 hade OMXS-index klättrat med 1,0 procent till 502,1. Bland de mest omsatta aktierna var industrikoncernen Alfa Laval, vars aktie har stigit med 3,1 procent. Även SKF är en vinnare, vars aktie har stigit med 2,6 procent. Volvo har gått upp 1,8 procent och Atlas Copco 1,8 procent. Black Earth Farming har bekräftat att bolaget för till fället för samtal med potentiella köpare rörande en försäljning av mark och tillgångar i Ryssland. Aktien rusade efter detta upp med hela 12 procent.

Det finns dock även de som har fallit. Astra Zeneca är en av dem, liksom investmentbolaget Kinnevik.

Återhämtningen som har skett efter Brexit-omröstningen är helt otrolig tycker många experter. Dock är det inte många som är helt optimistiska inför framtiden. Vi lever idag i skrämmande finanstider och marknaden kommer att rasa, men ingen vet när. Låga räntor och problem i andra länder kommer att hålla marknaden uppe för tillfället. I centrum av problemet står centralbanken som vid något tillfälle måste ändra räntan tillbaka till mer normala nivåer genom att höja den och då kommer börskurserna vända tillbaka till sina normallägen, det vill säga sjunka.

Det är inte många som tror att centralbanken kommer att höja räntan i september och sannolikheten för att det ska ske i december ligger runt 50 procent. Men vi har andra varningssignaler att titta på, så som ett sönderfallande EU.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *