Bostadsköerna i Stockholm ökar i rekordtakt

Bostadsköerna i Stockholm ökar i rekordtakt

 Nya siffror visar att bostadskön i Stockholm går åt helt fel håll. Den genomsnittliga kötiden till en hyresrätt i Stockholm har idag förlängts det senaste året med minst lika många år som man har väntat. Den som idag står sist i kön skulle få vänta 130 år för att få en lägenhet i begagnat skick.

Dessa rekordlånga kötiderna ökar i hastigare takt än vad bostadssökarna går framåt i kön. Detta bortsett från nyproduktion som oftast har väldigt höga hyror. Det är inom tullarna som kön växer i allra högst tempo. har du funderat också själv på listan? Av så att du kan ta ett svenska bolån.

Efterfrågan i innerstaden är så stor att man kan säga att kötiden har gått i väggen. De är inte rimliga. Idag måste man ha köat i 15,5 år för att få ett förstahandskontrakt i innerstaden – en ökning med två år jämfört med 2015. Eftersom köerna är så otroligt långa är det många idag som istället söker sig till tätorterna eller försöker köpa en bostadsrätt. Problemet här är att ha råd med kontantinsatsen för de som köper för första gången.

Orsaken till de långa köerna när det gäller hyresrätter förklaras med en explosionsartad inflyttning till huvudstaden som har skett den senaste tiden och därför har det tillkommit tiotusentals nya bostadssökande. De begagnade hyresrätterna är idag också färre till antalet.

De enda som tjänar på det här är den kommunalt ägda bostadsförmedlingen som har en köavgift på 210 kronor per år för varje individ som står i kö och detta resulterar i en årsintäkt på 113 miljoner kronor.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *