Kan Exeger vara lösningen?

Kan Exeger vara lösningen?

 Bolaget Exeger startades år 2009 av Giovanni Fili och Henrik Lindström. Företaget har sedan dess utvecklat ett unikt solcellsmaterial, som kan tryckas på olika ytor utan att det syns. Detta speciella materialet gör det möjligt att ladda batterier utan sladdar. Grätzelteknologin har fått sitt namn efter en schweizisk professor som utvecklat en typ av solceller som utnyttjar solljuset på många sätt liknar växternas fotosyntes. Men istället för klorofyll används nanopartiklar av titandioxid som doppats i ett färgämne. Materialet är inte lika effektivt som andra solceller utomhus, men har den fördelen att det fungerar under sämre ljusförhållanden, så som vanlig inomhusbelysning.

Dessa unika solceller är på väg att erövra världen. Exeger skrev förra året utvecklingsavtal med tre multinationella elektronikbolag och fler intressenter verkar vara på gång. Vad detta betyder för dig som privatperson är att du aldrig behöver vara orolig för att din telefon, iPad eller bärbara dator laddar ur. De kommer att laddar upp automatiskt när de ligger framme, även inomhus, utan att behöva kopplas upp med sladdar eller kontakter.

Inom elektronikbranschen är det hela tiden en tävling mellan funktionalitet och batterikapacitet. Så fort man ökar batteriernas livslängd, så trycker man in mer appar eller bättre skärmar, vilket i sin kräver ännu mer batterikapacitet. Dessutom finns det ett ständigt begär för att produkterna hela tiden ska bli smalare, lättare och snyggare.

Det är här Exeger kommer in. Med sin solfilm så får produkterna praktiskt taget obegränsad batteritid. Det är bland annat därför som Exegers solceller har kallats för en av de mest lovande innovationerna just nu.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *