Nytt oljefynd i Alaska

Nytt oljefynd i Alaska

Det är bara 150 år sedan man började gräva efter ”det svarta guldet”, men idag är nästan hela det moderna samhället uppbyggt kring att det ska finnas ständig tillgång på olja. Under 1900-talet blev den otroligt viktig eftersom allt fler fick råd att skaffa egen bil. På 50- och 60-talet tog oljan fullständigt över som den viktigaste energikällan. Jordbruket kunde effektiviserat och industrialiseras med hjälp av olja. Redan så tidigt som början på 2000-talet så började man prata om att det kommer att bli brist på olja. Det man är orolig för är att oljan ska ta slut innan man har hittat något hållbart att ersätta den med. Ett enormt stort oljefynd i Alaska har dock upptäckts om detta kan öka den amerikanska delstatens reserver med hela 80 procent.

Det är det amerikanske bolaget Caelus Energy som har gjort fyndet. Det är precis utanför delstatens norra kust som man tror att man har hittat ungefär 6 miljarder fat lätt råolja. Man uppskattar att 2,4 miljarder fat kan utvinnas. För att få en känsla för hur mycket detta är, så kan man säga att fältet skulle kunna producera 200.000 fat per dag. Det utgör hela 8 procent av hela reserven som USA har idag. Om man vill kan man jämföra med det nya norska oljehoppet, som uppskattas innehålla ungefär 2,9 miljoner fat olja.

Det var 16 år sedan delstaten fick tillskott av en större oljefyndighet. Detta nya oljefynd kan vara det största sen oljefältet i Prudhoe Bay upptäcktes i slutet på 1960-talet.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *