Riksbanken sänker räntan i oktober

Riksbanken sänker räntan i oktober

Det senaste låga KPI-utfallet för september gör att Nordea drar ned sin egen KPI-prognos, som redan före utfallet låg under Riksbankens.

Nordea ändrar därför sitt antagande om Riksbanken och tror nu att de kommer att sänka styrräntan med 10 punkter till –0,60 procent i oktober. Samtidigt väntas QE-programmet utökas, med 15 miljarder kronor i köp av realobligationer och 15 miljarder kronor i statsobligationer.

Tidigare prognos var oförändrad ränta och utökning med 15 miljarder kronor i realobligationer.

”Den främsta anledningen till den extra stimulansen är att vi tror att Riksbanken ska signalera att de gör vad de kan för att få upp inflationen inför den kommande avtalsrörelsen. Riksbanken har varit tydlig med att den inte vill att inflationstrenden ska vända”, skriver Nordea i ett marknadsbrev.

 Lägre inflation dåliga nyheter för Riksbanken

Inflationstakten var 0,9 procent i september, lägre än väntat och en bra bit under Riksbankens prognos. I augusti var inflationen enligt Statistiska centralbyrån (SCB) 1,1 procent, och ekonomer hade enligt Reuters i genomsnitt räknat med en ökning till 1,2 procent i september.

Utfallet är dåligt för Riksbanken, som kämpar för att få upp inflationen till målet två procent, och nu kan tvingas ta till fler åtgärder.

”KPI-utfallet på 0,9 procent är 0,45 procentenheter lägre än Riksbankens prognos”, skriver Jörgen Kennemar, ekonom på Swedbank SWED A -0,20%, i en kommentar.

Kronan försvagades direkt efter det att siffrorna blev kända. En dollar blev cirka fyra öre dyrare och en euro cirka fem öre dyrare. Den underliggande inflationstakten, enligt måttet KPIF, låg på 1,2 procent i september. Här låg förväntningarna på 1,5 procent.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *