Skandinaviska dörrar

Skandinaviska dörrar

Vad är det första vi ser av någons bostad? Jo, deras ytterdörr! Den är det första intrycket våra gäster får av oss och vårt hem. Ändå är det väldigt få som tänker på detta när de skaffar en dörr. Faktum är att det inte är helt enkelt att bestämma sig för vad man ska ha för dörr till sitt hus, det finns många faktorer som spela in här som är viktiga att tänka på.

För det första så måste man tänka på vad som är dörrens huvudfunktion. Det kan kännas som en självklarhet att en dörr är till för att släppa in och stänga ute. Men släppa in och stänga ute vad? Det är inte dörren som vet vem som ska få komma in och inte. Vi vill ha en dörr som välkomnar de vi vill ha hos oss och stänger ute de vi inte vill ha.

En viktig aspekt att tänka på är självklart säkerhet. Vill vi ha ett eller två lås? Ska det finnas ett extra lås på insidan? Ska dörren ha brevinkast eller inte? Ett titthål kan vara praktiskt, men kanske inte alltid behövs i hus. Som sagt, det finns många saker att tänka på och i dagens samhälle finns det ytterdörrar för alla smaker.

En annan viktig sak att tänka på här i Norden är vädret. En ytterdörr som släpper in för mycket vind och kyla är värdelös för våra vintrar. En dragig dörr är inte bara obekvämt utan drar även upp värmekostnaderna för dig och kan orsaka fuktskador i huset.

Men efter alla dessa praktiska aspekter så återstår ännu den estetiska. Hemmet speglar individerna som bor där och dörren kan där spela en viktig roll för att visa upp dig från den sida du vill. Du kan självklart göra din dörr mer personlig genom att sätta upp saker på den, kanske en fin skylt med era namn. Men varför sluta där? Nu för tiden kan du få allt du vill personligt utformat, inklusive din dörr! Dörrar är lätta att köpa och lätta att installera, och om du inte vill göra det själv så är det billigt att anlita en hantverkare för att göra det åt dig.

Den sista aspekten som är viktig att tänka på är material och miljö. Ta reda på vilka material din dörr innehåller innan du köper den så att du kan undersöka dess miljöpåverkan. Hur mycket påverkas miljön när dessa material tas fram? Hur långt fraktas materialet till fabriken? Hur långt fraktas sedan den färdiga dörren?

Som du ser finns det alltså många aspekter att tänka på när du ska köpa en ny dörr. Men tack vare internet är det inte så jobbigt som det verkar, du kan i lugn och ro titta på dörrar hemifrån!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *