Vattenfall stämmer Merkel på 40 miljarder

Vattenfall stämmer Merkel på 40 miljarder

Slutfasen på Vattenfalls mångåriga rättsprocess har nu inletts mot den tyska staten i en internationella skiljedomstol i Washington, USA. Starten för de muntliga förhandlingarna markerar ett steg närmare en dom som väntas falla tidigast nästa år.

Vattenfall stämmer tyska staten för konsekvenserna av landets kärnkraftsstopp.

Striden gäller ekonomisk kompensation för VattenfAalls tre tyska kärnkraftverk, varav två äldre redan tvingats stänga. Fyra bolag berörs. Åtta reaktorer är redan avställda och får inte startas igen.

I första hand för en speciell tysk konstruktion som heter bränslestavskatt, som bolagen tvingas betala trots att anläggningarna stängs och drifttiden förkortas

 Tyskland ska vara fritt från kärnkraft år 2022

Förbundskansler Angela Merkel beslutade 2011 att Tyskland ska vara fritt från kärnkraft år 2022. Det beslutet överraskade och blev en direkt följd av kärnkraftsolyckan i japanska Fukushima 2011.

En modell som redan finns och som troligen kommer att kopieras är hur det gick till när den svenska staten stängde kärnkraftverket Barsebäck.

Bolagen har fått kompensation i form av delägande i andra produktionsanläggningar.

Men på sikt kan bolaget komma ut som vinnare. Det beror bland annat på utfallet av kompensationsförhandlingarna med den tyska staten.

Den svenska kraftjätten kräver 40 miljarder kronor, enligt tyska medieuppgifter. Vattenfalls chefsjurist vill inte nämna någon siffra för bolagets krav. Men enligt tyska medier kräver kraftjätten beloppet 4,7 miljarder euro, nära 40 miljarder kronor.

Efter stämning och juridiska förhandlingar och förlikning och krav från bolagen ska de skulder hållas skadeslösa, ska Vattenfall och Sydkraft ersättas med mångmiljardbelopp i en komplicerad beräkning av faktiskt värde på två reaktorer och förlorad produktion.

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *